Reménysugár az allergiától szenvedő kedvenceknek: az egészséges mikrobiom visszaadhatja a tünetmentes mindennapokat

Több ezer gazdit foglalkoztat a kérdés, hogy miért vakaródzik, rágja a lábát, rázza a fülét egyre több kiskedvenc, és helyre lehet-e hozni természetes módszerrel a durva emésztőrendszeri tüneteket.

Utánajárunk a válaszoknak.

okok (2).webp__PID:76814690-e870-4a1c-8ad1-21463080fe9b

Több, mint 1.300+ ⭐⭐⭐⭐⭐ 5 csillagos értékelés

"Az egészségi változások leírhatatlanok. A korábbi kutyámat látom viszont."

Ha időnként szóba elegyedsz a kutyafuttatóban, az állatorvosnál vagy egy kisállatos fórumon, akkor feltűnhet, hogy egyre többen keresnek megoldást a kedvencük szőrhullására, csapnivaló emésztésére. (Talán te is.)

Egy másik gyakori téma, hogy van-e alternatíva azokra a durva allergiás tünetekre, amelyekre az erős gyógyszerek, kenőcsök is csak átmeneti enyhülést hoznak.

Van egy jó és egy rossz hír.

A rossz, hogy a tendencia a következő évtizedekben jó eséllyel még drasztikusabb lesz – mindjárt kifejtjük, miért.

A jó, hogy a címkék sorai között olvasó gazdik másoknak is értékes tanácsokat tudnak majd adni.

Mivel ezt a cikket olvasod, ezért feltételezem, hogy a tájékozottak táborát szeretnéd erősíteni.

Ehhez az alapoktól kell közelítenünk, úgyhogy első körben (tömören) megnézzük, mi befolyásolja a panaszok mértékét.

okok (1).webp__PID:edc2be88-7681-4690-a870-ea1c8ad12146

Talán meglep, de aránylag kis szerepük van az olyan gyakran hangoztatott tényezőknek, mint a fajta, a túltenyésztés vagy a megváltozott környezet.

Egy általánosan alulbecsült dolog viszont döntő jelentőséggel bír: az etetés.

Több száz kutatás talált összefüggést például a hasmenés, hányás, mancsrágás, szőrhullás, levertség, bűzmirigyprobléma és az eledel összetétele között – a bizonyítékok száma pedig napról napra gyarapszik.

Ebből következik egy kellemetlen kérdés.

A tápgyártók nem tudják, mire van szükségük a kedvenceknek?

Nem állítom, hogy minden márka ördögtől való. (Mert ez nem igaz.)

Arra viszont minden felelős gazdit biztatok, hogy tanulja meg kritikusan olvasni a címkéket, hogy ki tudja választani a kedvencének legjobb terméket.

Ehhez először azt kell belátni, hogy a kisállatok emésztőrendszere nem a gabonákra, a hüvelyesekre, a növényi olajokra, az adalékokra és a silány állati eredetű melléktermékekre, hanem a ragadozó életmódra van berendezkedve.

(Ez úgy is igaz, hogy kb. 180 éve nem vadásznak, mert a 4 milliárd éves evolúciót nézve ez alig egy másodperc. Szóval irreális elképzelés, hogy megváltozott a szervezetük működése.)

Ennek tudatában jogosan érzel ellentmondást, amikor azt látod a befutott márkák csomagolásain, hogy az állati tápanyagok helyett a növényi alapanyagok dominálnak – tisztelet a kivételnek.

Ágnes például majdnem lemondott az idős kutyájáról.

A csontsovánnyá fogyott állatnak már csak azért keresett valami természetes tápkiegészítőt, hogy enyhítse a szenvedéseit.

„Amit találtam nemcsak a testsúly normalizálásában, hanem a vakaródzás, szőrhullás és mancsrágás megszünetetésében is segített.”

A helyzetet tovább nehezíti, hogy rengeteg hipoallergén vagy gluténmentes termék is hemzseg az allergiás panaszokat kiváltó anyagoktól, a magas hőkezelés miatt pedig az alapanyagok tápanyagtartalmuk jelentős részét elveszítik.

Bár a témáról van egy részletes írásunk, az összetevőlista egyik szereplőjét most is ki kell emelnünk.

Ezért mutogatnak az adalékokra az allergiánál

Az összefüggés kiindulópontja, hogy a nehézfémek, az étel-allergének, az antibiotikum-, és permetszermaradványok által irritált bélrendszerben tanyázik az immunrendszer kb. 70-80%-a.

Ez a rendszer első számú küldetésének tekinti, hogy eltávolítsa a szervezetből a „betolakodókat”.

Egy ideig az átlagosnál nagyobb terhelésnél is állja a sarat, de ha megállás nélkül kell a katasztrófaelhárításon dolgoznia, akkor elfárad, így egyre hatástalanabbul tudja tenni a dolgát.

Ezt jelzik az allergiára, intoleranciára jellemző klasszikus – akár az etetéstől távolinak tűnő – panaszok.

Mivel még itt vagy, ezért feltételezem, hogy aktívan kutatsz az okok és a megoldás után.

Hadd spóroljak neked több óra kutatást és több hét tesztelést azzal, hogy elmondom: több ezer gazditársad a Humacban talált megoldást.

„11 hónapos nőstény kiskutyának a bűzmirigyproblémáival hónapok óta küzdöttünk. Több orvosnál jártunk és rengeteg mindent kipróbáltunk, minden tanácsot megfogadtunk, de semmi nem működött (rostok, tápváltás, több mozgás, csontok etetése).

Hetente, kéthetente jártunk orvoshoz kiüríteni, minden alkalommal tele volt és be volt gyulladva és több hónapnyi sikertelen próbálkozás után "belenyugodtunk", hogy műtét lesz a vége.

Utolsó mentsvárként a Humac-ot próbáltuk ki, ami 2 hét alatt megoldotta a bűzmirigy problémát – amikor mentünk az orvoshoz, és jelezte, hogy szinte üres volt mindkettő, először nem hittük el :)”

– Kitti L.

Kíváncsi vagyok erre a termékre

Mi van a Humac-ban és miért hozhat meglepően látványos eredményeket?

A Humac az elhalt növényi részek szénképződési folyamataiból nyert aktivált huminsavakat tartalmazza – tudom, kissé száraz a fogalom, de érdemes megjegyezned, mert csak az a termék bír a következő pozitívumokkal, amelyekre minden szó igaz.

Ez az anyag „az egészség a belekben kezdődik” mondást emeli gyakorlati szintre azzal, hogy:

 • segíthet egyensúlyba hozni a bélflórát a szabad gyökök semlegesítésével.
 • prebiotikumként támogathatja a bélrendszer jótékony baktériumtörzseinek szaporodását.
 • megszabadítja a szervezetet a toxinoktól, nehézfémektől, allergénektől, adalékoktól.
 • 80-féle könnyen hasznosuló, fontos nyomelemmel, mikrotápanyaggal energizálja a kimerült szervezetet.
 • képes csökkenteni a gyulladásos folyamatokat, hogy az immunrendszer több energiát tudjon a regenerációra fordítani.

Ezzel a kombinációval a Humac képes egy szintet emelni a táplálás minőségén és az egészségi állapoton.*

okok.webp__PID:be887681-4690-4870-aa1c-8ad121463080

*Az a kiegészítés mindenkit megóvhat a túlzó elvárástól, hogy bármilyen eledel-kiegészítőhöz hasonlóan a Humac is „hozott anyagból” dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a hatását befolyásolja a táp minősége, összetétele, a kisállat egészségi állapota és a következetes adagolás.

Így közepes tápnál ’egész jó’, prémium eledel mellett pedig ’kiváló’ egészségi állapotot segít elérni és fenntartani – a silány tápok negatívumait viszont a legmagasabb minőségű huminsavak sem képesek helyrehozni.

„A 9 éves németjuhászom aktívabb, javult a széklete.

Korábban bélproblémái voltak és eddig kétszer javasolták az elaltatását állatkórházban. Az étrendváltoztatás és a Humac Natur nagyban befolyásolta, hogy jelenleg jobban van – remélem még jó pár évig családunkban marad egészségesen.”


– Tóthné E.

A megugrott kereslet miatt azonban észrevettünk valamit.

A pletyka igaz: van, aki visszaél a huminsavak jó hírével

A fenti állítások nem jól hangzó marketingfogások, hanem tudományosan alátámasztottak – de szigorúan a kémiai eljárásoktól mentes huminsavakra igazak.

(Írj a bara.ildi@humac.hu email címre és küldünk hivatalos kutatási eredményeket.)

Ezt azért emeltem ki, mert egyre nagyobb a felhajtás, ezzel együtt egyre több a félreértés (és félremagyarázás) a témában.

Azt is el tudom képzelni, hogy hamarosan le kell szednem a cikket, mert le merem írni, hogy a kecsegtető profit miatt egyre több gyártó dob piacra hidrolizált; kémiai eljárással kivont huminsavas vagy huminsós terméket.

Teszik ezt azért, mert a használt alapanyaguk nehézfém-tartalma jóval túllépi a megengedett határértéket – a kezeléssel viszont olyan terméket kapnak, amelynek a nehézfém-tartalma belefér a határokba.

(A Humacban elenyésző mennyiségű nehézfém van, vagyis jelentősen a megengedett határérték alatt.

Mivel ezt a kis mennyiséget a 100%-ban természetes huminsavak erősen megkötik, ezért a szervezetben nem tud felszabadulni – sőt, a saját technológiájú mechanikai eljárás miatt még több nehézfémmel képesek komplexet képezni.

Erről is tudok tudományos hátteret küldeni, ha kéred a bara.ildi@humac.hu email címen.)

A kémiai eljárásokkal két nagy (és több kisebb) gond van.

 • A huminsavak nagyon érzékenyek rájuk, ezért szinte teljesen elveszítik a pozitív (pl. prebiotikus, gyulladáscsökkentő) tulajdonságaikat.

  Azt a különbséget képzeld el, mint a hidegen sajtolt olaj ellenében a szerves oldószerekkel finomított, derítőszerek hozzáadásával, majd kivonásával gyártott napraforgó-étolajok között.

  A mechanikai és a kémiai módszer közötti drasztikus különbségből következik a második pont.

 • Eltűnik a könnyen felszívódó ásványi anyagok nagy része, ezért külön kell gondoskodni a kimerült szervezet mikrotápanyag-pótlásáról.

A kémiai eljárások valódi következményét a tünetektől legyengült kisállatok érzik meg, amikor az állapotuk egyáltalán nem; alig vagy csak átmenetileg javul.

Van egy egyszerű gyorsteszt annak megállapítására, hogy a vásárolt termék huminsavakat vagy huminsókat tartalmaz.

Kép dummy.png__PID:c8bfa29f-ec70-452a-a7c1-314adb5e6bcf

Ha az őrlemény megfesti a vizet, akkor huminsóval van dolgod – a magas biológiai aktivitású huminsavak egyik ismérve, hogy nem oldódnak a vízben.

Kicsit elkalandoztunk, de a lényeg, hogy a huminsavas termékek közötti válogatásnál arra figyelj, hogy az alapanyag természetes (összetett bányászati eljárásból) forrásból származzon és ne szintetikusból (huminsavak helyett például huminsóval való kivonással, hidrolizálással).

Hol találod meg az eredeti Humacot?

Egyre több kisállatkereskedésben, de a legegyszerűbb, ha ezen az oldalon adod le a rendelésedet.

Ezt 3 okból javasoljuk.

 • Ha beírod a kosároldalon az ALLERGIA10 kódot 10% kedvezményt kapsz az első vásárlásodból.
 • Így tudsz legkönnyebben élni a 90 napos garanciával, ha a javasolt alkalmazás mellett nem válik be nálatok.
 • Valószínűleg neked is kényelmesebb, amikor csak az ajtóig kell menned a csomagért.

Az pedig friss történet, hogy egy törzsvásárlónk bement a közeli kisállatos boltba, hogy Humacot szeretne. Az eladónak ezerfelé állt a feje, ezért sebtében egy huminsós terméket nyomott a kezébe arra hivatkozva, hogy ‘a kettő ugyanazt tudja’.

Szerencsére a vásárlónk visszaadta a terméket és inkább online rendelt dupla adagot – de közben arra gondolt, hogy ha nem ismerné a huminsavak és huminsók közti különbséget és rábólint az eladó ajánlatára, akkor hatalmasat csalódott volna.

Azért meséltük el, hogy így járt, mert ő is azt szeretné, hogy a kedvenced elsőre jó minőségű, aktivált huminsavat kapjon.

„Erősen pollenallergiás bullterrieremnek bevált.

Minden séta után vörös volt a kutya hasa. Amióta a Humacot kapja azóta elmúlt a has kivörösödés, ráadásul a körmök vöröses elszíneződése is halványodni kezdett, amire azt mondta a doki hogy gomba . Csak ajánlani tudom mindenkinek :)”

– Sásdi R.

Legnépszerűbb termékeink

HUMAC® Natur AFM + HUMAC® Mist permet

HUMAC® Natur AFM 500g (közepes és nagytestű kedvenceknek)

Tovább a termékhez

HUMAC® Natur AFM 100g (kistestű kedvenceknek)

Tovább a termékhez

Copyright © 2020 – 2024 Minden jog védve