Amit ebben a cikkben olvasni fogsz, az eltér a közvélekedéstől. Sőt, egyes szakembereket, orvosokat és tápgyártókat fel is háboríthat, hogy széles körben elfogadott meggyőződéseknek ellene megyünk.

Ez a cikk egy vélemény, de távolról sem megalapozatlan.

Először is, tapasztalatokból merítettünk - több ezer gazdinak és kedvencnek segítettünk már a megmagyarázhatatlan tünetek és az allergia leküzdésében.

Másfelől, a szakirodalomban fellelhető adatok alapján újraértelmeztük a lehetséges magyarázatát a kutyák és macskák allergiás tüneteinek. 

Mi okozza az allergiát valójában?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, amikor az amúgy egészségre nem káros, azt nem veszélyeztető fehérjéket/növényit is/ betolakodóként kezeli a szervezet és megtámadja.

Erről sokat olvashatunk, de sajnos kevesen írják le, hogy miért is alakul ki. A legfőbb okot az etetésben kereshetjük, hisz a tápok és adalékanyagok világához az állati szervezet nem képes alkalmazkodni.

Létrejön egy hibás felszívódás, amit a vérkeringésbe jutó és az állatnak testidegen fehérje szerű anyagok okoznak. 

Az állat eledelében 3 fő ellenség van

1. A fehérjék nagy része vágóhídi melléktermékként kerül a tápokba és nem jelent tiszta fehérjeforrást.

Gyakorta hidrolizálják, vagyis csak a fehérjét darabolják az állati maradványokból, így azt nem kell veszélyes hulladékként megsemmisíteni, de jól mutatnak a hipoallergén tápokban/pl tollhidrolizátum, hidrolizált szárnyasfehérje/

"A hidrolízis során a fehérjéket kémiai úton apró darabokra bontják, így az immunrendszer már nem reagál rájuk. Az állatorvosok általában két betegség kezelésére írnak fel hidrolizált fehérjetápokat kutyáknak: táplálékallergia és gyulladásos bélbetegség kezelésére.

Ha az állatorvos azt gyanítja, hogy a kutya táplálék allergiában szenved (jellemzően húsfehérje-allergiában, és NEM gabona allergiában), a hidrolizált fehérje kutyatáp az egyetlen módja annak, hogy meghatározzák, milyen húsfehérje okozza a problémát."

A véleményünk szerint leggyakrabban a kedvencek nem a húsfehérjére allergiásak, hanem azokra az összetevőkre, toxinokra, amikkel ezeket az állatokat etetik. A hidrolizált fehérje nem gyógyítja meg az állatot, mert mellette a tápban ott a sok növényi fehérje, ami további probléma forrása lehet.

2. A gabonafélék, kukorica, borsó, bab, cukorrépapép és egyéb szénhidrát alapú ballasztanyagok pedig általában magas növényi fehérjét/lektineket/ tartalmaznak, amik főként a szivárgó bél szindrómáért felelnek.

A növényi anyagokat különböző eljárásokkal próbálják a húsevéshez alkalmazkodott emésztőrendszer számára “emészthetővé” tenni. Ilyen eljárások például a pelyhesítés, az extrudálás vagy a granulálás.

3. A táp feldolgozása során a hozzáadott anyagok, a konzerválószerek, stabilizátorok, színezékek, vitaminnak kiadott tartósítószerek pedig tovább roncsolják a 2 fenti összetevő miatt is meggyengült bélflórát. 

Gyulladások alakulnak ki, amik gyengítik az immunrendszert

A mikrobiom a fenti tápláléktól lassan, de biztosan borul, gyulladás alakul ki a belekben, ami később krónikussá is válik.

A meggyengült bélflóra szabaddá teszi az utat a nagyobb fehérjék, az aminosavakból álló peptidek, polipeptidek számára, melyek “átfúrják” így a bélfalat és a véráramba kerülnek.

Ennek következtében az immunrendszer riadót fúj, és az emésztetlen fehérjék ellentámadásba lendülnek, vagyis megjelenik a szivárgó bél szindróma, ami ma már nemcsak az állatokra, de az emberekre is jellemző. 

Pont ezen okok miatt az allergia lassan alakul ki, ilyenkor beszélünk inkább étel intoleranciáról, amit szinte alig veszünk észre. Hullik az állat szőre, néha megy a hasa, vagy étvágytalan, de némely állat még ezeket a tüneteket sem produkálja.

Étel allergiánál már megjelenik a vakarózás, szőrhullás, sebek, dudorok, fülgyulladás, bűzmirigy probléma, hasmenés, pöttyök a hastájékon. Pl az élesztőgombánál főként a hajlatok pirosodnak ki és először piros, majd egyre sötétedő pöttyök jönnek ki az állaton a fentebb felsorolt tünetek mellett. Az élesztőgombát pedig a szénhidrátok/gabona, kukorica, stb./ táplálják.

Előfordulhat, hogy éri valamilyen stressz az állatot. Akkor viszont belobbanhat hirtelen is; stressztől, védőoltások után vagy a pollenek megjelenésével.

Mi azt tapasztaljuk, hogy a környezeti allergia hátterében mindig van egy ételintolerancia, ezért, ha megváltoztatjuk az állat eledelének összetételét, a Humac por segítségével kivonjuk a méreganyagokat, az állat boldog, egészséges életet élhet.

Összefoglaltuk 5 pontban, mik azok az étel csoportok, melyeket kerülj, ha étel intoleranciás, étel- vagy környezeti allergiás a kedvenced

Ne tévesszen meg ezeknek a tanácsoknak az egyszerűsége és hogy eltér sok hipoallergén jelzésű táp összetételétől.

Sajnos a hipoallergén nem azt jelenti, hogy semmi allergén nincs benne, hanem azt, hogy olyan összetevőkből áll, ami ritkábban allergizál.

Sajnos még nagyon kevesen foglalkoznak a lektinek fogalmával az állatok etetésében, pedig valahol az alacsony lektin tartalmú eledel fogyasztása nyitja meg az ajtót a végleges gyógyulás felé!

A lektinek olyan szénhidrátkötő fehérjék , amelyek nagyon specifikusak más molekulák részét képező cukorcsoportokra, így bizonyos sejtek agglutinációját vagy glikokonjugátumok és poliszacharidok kicsapódását okozzák . A lektinek szerepet játszanak a sejt- és molekuláris szintű felismerésben, és számos szerepet játszanak a biológiai felismerési jelenségekben, beleértve a sejteket, szénhidrátokat és fehérjéket. [1] Wikipedia

Az ételben található lektinek közül a legtöbb gyulladásos és emésztőrendszeri panasz a gabonafélékben és kalászos növényekben, néhány zöldségben is, továbbá tejtermékekben és hüvelyesekben található lektinekkel kapcsolatos, illetve ezek kerülése vezet javuláshoz.

Egyes kutatók szerint a lektinek okolhatók a szivárgó bél szindrómáért.

Mi is az az 5 ételcsoport, ami TILOS ha allergiás a kedvenced?

#1 Minden gabonaféle tiltólistás

Búza, rozs, árpa, tönkölybúza, tehát a glutén tartalmú gabonafélék minden esetben tiltólistásak az állatnak.

#2 A gluténmentes szénhidrátok is kerülendők

A kukorica, zab, rizs ugyan nem tartalmaz glutént, de magas a lektin tartalma.

#3 Szárnyas és marhahús, ezek zsírjai, tojás, szója

A csirke, de sok esetben a pulyka, kacsa hús is allergizálhat, ha nem tanyasi körülmények között nevelték. A hús sajnos nem tiszta fehérjeforrás az ipari tartás miatt. Csirkezsír szinte minden tápban van.

A zsír valójában nem allergizál, de a zsírban lévő toxinok az emésztés során felszabadulnak és akár allergiás sokkot is okozhatnak az arra érzékenyeknél.

A tojás keresztallergiában van a csirkével, ezért nem javasoljuk.A marhahús, főként Amerikában allergén húsfajta, de a kazein tartalom miatt Magyarországon sem javasoljuk.

#4 Tej és tejtermékek

A tejnek megvan a szerepe minden emlősállat, így a kutya egyedfejlődésében is, és szoptatás után nem hiába apad el.

A tejfehérjére, kazeinre nemcsak az emberek, de az állatok is érzékenyek (kecsketej terápiás céllal kis mennyiségben alkalmazható).

#5 Házi maradékok, préselt jutifalatok, fogtisztítók, stb….

Nincs lepottyanó, kerüljük a házi ételmaradékot, mert allergizálhat.

A mesterséges jutalomfalatok, préselt fogtisztítók, színes kutya kekszek nagy része állati melléktermékekből, vágóhídi maradványokból, gabonafélék hozzáadásával és mesterséges színezékkel, íz fokozókkal készül.

Ezek nem valók az állatnak, csak tovább rombolják az amúgy is legyengült bélflórát.

Helyette adjunk olyan fehérjéből készült, természetes jutalomfalatot, ami a napi étkezés alapja.

Ha már allergiás tünetekkel szenved a kedvenced, akkor az eledel teljes reformja mellett fontos a már szervezetben lévő allergének mielőbbi kiürítése és erre a Humac kiválóan alkalmas. 

Hogyan működik a Humac?

Az állat szervezetébe kerülve folyamatosan megköti a táplálékban lévő méreganyagok és allergének jó részét. Ezáltal az állat kiválasztó szervei megkönnyebbülnek és megkezdik a test regenerációját. Antibakteriális hatásának köszönhetően “befoltozza” a szivárgó bélfalat.

Helyreáll a bélflóra, ezáltal javul a felszívódás.

Hiánybetegségek esetén a mikroelemeket is leadja a szervezetnek, mivel az enzimek működéséhez fontosak a mikro- és makroelemek és a HUMAC-ban 90+ féle ásványi anyag van, kelát formában.

Az immunrendszer a huminsav adás hatására megerősödik, de ez nemcsak a fokozott - főleg humorális immunválasz – működést jelenti, hanem a helyes működést is.

A szervezet védekező képessége az emésztőrendszer állapotától nagymértékben függ. A huminsav az emésztőrendszer állapotát a fiziológiás állapotához közelíti, segíti.

Megköti a toxinokat (és segít kiüríteni őket)

Segíti a vitaminok, tápanyagok felszívódását

Megerősíti az immunrendszert

#5 Az allergiás állatnak teljes életmódváltásra van szüksége   

Az állat egészsége nagyban Tőled függ, mint ahogy az is, mit adsz neki enni!

Táplálod-e az allergiás tüneteit vagy következetesen kivonod az étrendjéből a neki nem megfelelő összetevőket, még akkor is, ha szereti a gyümölcsöt, a zöldséget, a lepottyanót vagy a mesterséges jutikat.

Még akkor is, ha kunyerál és elgyengülsz…

Még akkor is, ha a tradíció szerint az állat maradékot is ehet.

Sajnos megváltozott a világunk, ma már nincs tiszta táplálék és ezt a kedvencünk tudatja is velünk például allergia formájában!

Gondtalan, allergia mentes, boldog életet kívánunk minden állatnak és Gazdinak!
A Humac csapata

A cikk részbeni vagy teljes másolása, közzététele csak a HUMAC Hungary előzetes engedélyével lehetséges.

A leggyakoribb allergének

  • Búza és a búzatartalmú élelmiszerek
  • Rozs és a rozstartalmú élelmiszerek
  • Árpa és az árpatartalmú élelmiszerek
  • Korpa és a korpatartalmú élelmiszerek
  • Tönkölybúza és a tönkölybúzatartalmú élelmiszerek
  • Kamut-búza és a kamut-búzatartalmú élelmiszerek
  • Maláta és malátatartalmú élelmiszerek
  • Marhahús és származékai, pl marhafaggyú
  • Ezeken kívül gluténérzékenység esetén minden olyan feldolgozott és készen kapható étel fogyasztása is tilos, amelyek valószínűleg tartalmazzák a fenti gabonákat. Ilyenek a pékáruk, tészták, sütemények, kekszek, valamint a panírozott húsok, a legtöbb szalámi és kolbászféle.
  • Búza és a búzatartalmú élelmiszerek
  • A zab és a kukorica sem ajánlott. Ugyan nem tartalmaz glutént, de magas a lektin tartalma. 
  • Az ételben található lektinek közül a legtöbb gyulladásos és emésztőrendszeri panasz a gabonafélékben és kalászos növényekben, néhány zöldségben is, továbbá tejtermékekben és hüvelyesekben található lektinekkel kapcsolatos, illetve ezek kerülése vezet javuláshoz. Egyes kutatók szerint a lektinek okolhatók a szivárgó bél szindrómáért.
  • Csirkehús és származékai, csirkeliszt, csirkezsír (nem allergizál a hivatalos álláspont szerint, de toxinokat tartalmazhat) 
  • Tojás ( tojáspor) 
  • Szója
  • Tej, tejtermékek

Legnépszerűbb termékeink

HUMAC® Natur AFM + HUMAC® Mist permet

Tovább a termékhez

HUMAC® Natur AFM 500g (közepes és nagytestű kedvenceknek)

Tovább a termékhez

HUMAC® Natur AFM 100g (kistestű kedvenceknek)

Tovább a termékhez