Allergia protokol

Allergia protokol

Az allergia, és ez mindenhol olvasható egy fals immunválasz a szervezet részéről. Sokat keresgéltem erről az interneten, beszéltem dietetikusokkal és orvosokkal is.  Sajnos senki nem írja le konkrétan, hogy ez a fals immunválasz miért alakul ki, csak mindenhol a folyamatról írnak, hol egyszerűen, hol bonyolultan…

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, amikor az amúgy egészségre nem káros, azt nem veszélyeztető fehérjéket is betolakodóként kezeli és megtámadja. Ezeket azért támadja meg, mert erre a fehérjére rátelepszik a táplálékból vagy a környezetből betolakodó allergén, amit a szervezet nem tud kiüríteni. Extrém esetben az immunrendszer a test saját sejtjeit is megtámadja, ekkor beszélünk autoimmun betegségekről.

Az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a környezeti allergiában szenvedő kedvenceknél mindig egy étel intoleranciával indul be a folyamat, ahol már sérül a bélflóra, felszívódási zavarok is megjelenhetnek. Az immunrendszer ezt jól kezeli, akár évek is eltelhetnek és nincsenek jelek a pollenre. Aztán jön egy hirtelen belobbanás. Ennek különböző okai lehetnek. Valamiért meggyengül az immunrendszer, kaja is lehet, egy megváltozott táp, vagy valamelyik összetevő benne, valamilyen jutifalat, nasi is okozhatja, védőoltás, stressz vagy simán csak telítődött a szervezet, megtörténik a kibillenés és belobban a pollen allergia.

Ennek lehettek már előjelei:

Rossz étvágy, szőrhullás, bűzmirigy, véletlenszerű puklik a testen, fülgyulladás, szem pirosság, hasmenés, laza széklet, viselkedés zavar…

 • fülek és/vagy szemek váladékozása
 • emésztési problémák
 • a farok környékének rágása
 • bőrviszketés
 • a bőr, mancsok rágása, nyalogatása
 • a bőr vörös vagy barnás elszíneződése
 • fülgyulladás, fülviszketés

 

A pollen allergia hirtelen lobban be, sebek, dudorok, szem vagy fülgyulladás a kísérője. Az állat nyugtalan, véresre is vakarhatja magát, élő sebek is megjelenhetnek…Ilyenkor a leggyakoribb segítség a gyulladáscsökkentő vagy extrém esetben a szteroid, hisztamin.

Nagyon sok gazdi tapasztalata alapján a Humaccal természetes módon tudjuk visszaszorítani ezt a folyamatot.

JAVASOLT LÉPÉSEK

ELEDEL:

Csirke, marha, gabonamentes eledel, minimális rost. Lehetőleg kerüljük a zöldségeket és gyümölcsöket is.

HUMAC por 2-3 % hozzáadasával minden étkezésre!

KÜLSŐLEG:

 • Nedves kendős áttörlés minden este és minden séta után.

Használhatsz illatmentes baba kendőt is.

 

 • Viszont van az a pont, amikor a vizes kendő kevés. Sima vízzel vagy Humac Bubbles samponnal érdemes átmosni a szőrzetet, hogy átnedvesedjen a bőr. A fürdetést 2 hetente javaslom, a Humac samponjaink bőrnyugtató hatásúak, hagyjuk hatni pár percig és utána mossuk le.

Sima vízzel naponta lehet fürdetni, bár szárít, de nyugtatja a bőrét.

 

 • Ezután szárazon, félszárazon befújni a Humac Mist sprayvel az állatot, különös tekintettel a has, hónaljra, combtőre. Ezt naponta 2-3x de akár többször is, mert túladagolni nem lehet, viszont nyugtat.

Ha elérhető a felület, nem szőrös területen van, mehet a Humac Help krém is, ha engedi az állat bekenni magát és nem levedzik…

 

 • A kivakart, sebes részekre ruhát húzni, hogy ne romoljon tovább a vakaródzás miatti állapot, illetve 4 óránként fertőtleníteni a beszáradásig Betadine oldattal. Ezt abban az esetben, ha levedzik a seb. Ha kezd beszáradni, elkezdhetjük a Mist sprayt.

 

 • Seb, heg esetén a beszáradás után naponta legalább kétszer átfújni MIST sparyvel.

Amíg nem esik le a seb, addig a kisruhákat minden kezelés után kicserélni, tisztát ráhúzni a vakaródzás, legyek, kosz, por ellen.

 

 • Kiegészítőként adható kalcium tabletta, a sima csont erősítő (az állateledelesnél elérhető tökéletes erre a célra), illetve a márkus por is.

 

Gyorsabb a javulás, ha már Humacozik az állat, kb. 3-5 nap alatt visszaszorul. Ha most kezdi valaki, akkor gyorsan kell lépnie a kajával és az emelt adag Humaccal.

Ezeket is érdekesnek találhatod

Mikor hipoallergén a hipoallergén táp?
Mikor hipoallergén a hipoallergén táp?
Az utóbbi időben megnőtt a keresések száma a hipoallergén állati tápokra. Nincs könnyű helyzetben a Gazdi, ha kénytel...
Olvass tovább...
Prevenciós készítmények és a Humac por
Prevenciós készítmények és a Humac por
Itt a nyár, a jó idővel beköszöntött a szúnyog szezon, vele együtt pedig a szívféreg elleni védekezés a gazdik részér...
Olvass tovább...
Konyhakész menük
Konyhakész menük
Napjainkban egyre népszerűbbek a konyhakész menük a kedvenceinknek. Lehet ez nyers, vagy főtt eledel. Jó hír, hogy a ...
Olvass tovább...