Allergia, avagy a civilizációs hatások kedvenceink mindennapjaira.

Allergia, avagy a civilizációs hatások kedvenceink mindennapjaira.

A Humac gyártójaként nagyon sok gazdi keres meg. A beszélgetésekből kiderül, hogy legtöbbször az aggodalomra okot adó tünetek nagyon hasonlóak. 

  • vakaródzás
  • emésztési problémák, hasmenés, laza széklet
  • bőrviszketés
  • a bőr, mancsok rágása, nyalogatása
  • hot-spot a bőrön
  • fülgyulladás, fülviszketés
  • fülek és/vagy szemek váladékozása
  • a bőr vörös vagy barnás elszíneződése, korpásodása
  • bűzmirigy gyulladás
  • ingerlékenység, nyugtalanság, diszkomfort

Bár a gazdi csak a saját kutyáját, cicáját látja szenvedni, de valójában nincs  egyedül. Az allergia, vagy allergia jellegű tünetek a kutyák egyik leggyakrabban diagnosztizált egészségügyi problémája, sajnos már a cicáknál is nagy számban jelentkezik.

Mi van a táplálékláncban?

Több év tapasztalata alapján azt látom, hogy a probléma fő oka a táplálékban van. Sajnos nincs tiszta és tápláló étel. Még a legszuperebb tápokban is vannak adalékanyagok, melyet az állati szervezet nem tud megfelelően kiüríteni.

A probléma gyökere a múlt század 20-as éveire vezethető vissza, amikor az autóiparban kifejlesztett produktivista termelés mintájára kezdték megszervezni állattenyésztést. Az ágazat iparosodása a huszadik században fokozatosan erősödött, és egyre több kontinensen és országban terjedt el. Ma már a mezőgazdasági földek 81 százalékát az állattenyésztés céljára hasznosítják.

Magyarország a 70-es években tért át a nagyipari állattenyésztésre. Ez magával hozta a szabadtartású állatok bezsúfolását istállókba és a takarmány termelésének minél hatékonyabbá tételét.

Ez az átállás következményekkel járt. Jóval több növényvédőszer, műtrágya került a földekbe, közben a föld természetes  termőképessége fokozatosan csökkent. Ma már csak pár százaléknyi az ásványi és nyomelem a földekben, így azok már a megtermelt takarmányból is hiányoznak. Így hiányzik abból a gabonából, zöldségből, húsból, tejből, tojásból is.

A szabadon tartott állatok a nagyipari hústermelés előtt húsukkal egy növényi esszenciát hoztak létre.  Ez emberre, állatra nézve emészthető és tápláló, jól beépülő fehérjeforrás.  A nagyipari termelésnél igény lett a nemesítésre, melyel  hibrid állatokat hoztak létre a különböző szakintézetek.  A hús vagy a szaporodás szempontjából kiugró eredményeket kellett és kell produkálni, a gazdaságosság a fő szempont.

Ennek persze az az ára, hogy az állatok létfontosságú szervei a “nemesítés” következtében lehető legkisebbek, és már alig képesek ellátni eredeti feladatukat. Az állatok túlérzékenyek a különféle betegségekre, ezért gyakran kapnak gyógyszereket, köztük antibiotikumokat. / Így az intenzív állattenyésztés például nagyban hozzájárul a rezisztens baktériumok kialakulásához az egész világon, ami súlyos közegészségügyi következményekkel jár/. Az állatok produktív nevelése során átalakult a táplálékuk is. A gabonák, hüvelyesek, olajos magvak mellett megjelentek az egyéb “melléktermékek” és  technológiai adalékok - tartósítószerek, antioxidánsok, emulzifikálók, stabilizálók, gélesítők, kötőanyagok, tapadás gátlók, radioaktív anyagokat megkötő vegyületek, savasság szabályozó, denaturáló szerek, színező anyagok, íz- és aroma vegyületek, emésztést fokozók, bélflóra stabilizálók. Ezek persze hatással vannak a megtermelt hús összetételére.

A világ állattenyésztő ágazatának növekedése fokozza a folyók és tavak túlterhelését, mivel sok víz szükséges a táplálékul szolgáló takarmány termesztéséhez, valamint a nagyüzemi állattartó telepekről érkező ürülék nitráttal és antibiotikum-maradékokkal is szennyezik a talajvizet.  Ehhez nagyban hozzájárul az intenzív növénytermesztés során használt növényvédő szerek és műtrágyák kimosódása a talajba. Hosszú távon a föld nehézfém terheltsége, a vizek szennyezettsége az ételünkön keresztül bekerül mind az állati, mind az emberi szervezetbe.

A nagyipari termeléssel a tápláléklánc mesterségessé, irányítottá vált.  Ehhez még a feldolgozóipar, az élelmiszeripar által használt eljárások, adalékanyagok további befolyást gyakorolnak az “étel” végkifejletére.

Táplálás típusok és hatásuk

Az állattartók a kisgyerekes anyukákhoz hasonlóan, nagyon nehéz helyzetben vannak, amikor el kell dönteniük mit, mikor és mennyit kell adni az állatnak etetés címén.  Tovább rosszabbodik a helyzet, amikor az állatnál megjelennek a problémák, betegségek. 

Különböző etetési formák léteznek, nyers etetés, házikoszt, táppal etetés. Minden tábornak megvannak a hívői. Tény, hogy minél feldolgozatlanabb, egyszerűbb  eledelt eszik a kedvencünk, annál kisebb esélye van a megbetegedésekre. Ez áll a legközelebb az állat ragadozó eredetéhez. A fentebb leírt nagyüzemi gazdálkodás azonban hatással van e tábor hívőinek az állataira.  A nyers hús nem növényi esszencia, kimutathatóan más összetétele van, mint pl egy vadon élő állat húsának.

A főzés során az aminosav lánc megváltozik, az emésztést segítő enzimekkel együtt sok ásványi és nyomelem eltűnik a már eleve hiányos húsból, rizsből, zöldségből.  Viszont a kutyák és macskák elég jól alkalmazkodtak az evolúciós fejlődésük során az ember közeli élethez, elég jól képesek lebontani a “maradékot”.

Az állateledellel etető gazdik vannak a legnehezebb helyzetben, hisz óriási a túlkínálat, nagyon nehéz táp választásnál jó döntést hozni és tekintettel kell lenni az állat méretére, korára, fajtájára.

A  szárazeledelekben a hőkezelés során elveszett aminosavakat, ásványi anyagokat, nyomelemeket utólagosan, bizonyos adalékanyagokkal pótolják. Az állatok részére kifejlesztett tápok alapanyaga viszont, pár kivételtől eltekintve sosem hús. Az a taktika a jogszabályok kijátszása miatt, hogy többféle szénhidrátot, gabonát tüntetnek fel, így a lista élére a hús kerül.  Ugyanis az összetevőket csökkenő sorrendben kell feltüntetni. A hús mellett az eledelek tartalmaznak állati melléktermékeket /csontok, inak, csőrök, lábak, belsőségek, pata, szőr/ csirkezsírt, faggyút. Az állati eredetű zsírokkal csupán egy probléma van. Az állatok és emberek is képesek a zsírban raktározni a méreganyagokat, melyeket nem tudnak üríteni. Ez ugye szintén bekerül a tápokba. Néhány cég cukrot is csempész a tápba, kukoricaszirup, nádmelasz, répa szirup, cukorrépapép néven. Rost, ami elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, leggyakrabban széklet keményítőként funkcionálnak a tápban. Ez a porított cellulóz, cukorrépa vagy cékla pép, törköly, mogyoróhéj, bentonit. Ezek a tápanyagok végighaladását szabályozzák a szervezetben, dugóként működnek. Ezek nélkül valószínüleg hasmenést okozna a táp. A tápokhoz utólag kevert enzimek, ásványi és nyomelemek viszont jól mutatnak a címkén, de a felszívódásuk, beépülésük hagy némi kivetnivalót a tapasztalatok szerint.

Szerencsére vannak kutyák, akik hosszú és egészséges életet élnek úgy is, hogy egész életükben kutyatápot fogyasztanak (és a kutyatápok között is vannak természetesen jobbak és kevésbé jók).

A fentebb leírt problémák összessége civilizációs hatás, mellyel együtt kell élnünk és odafigyeléssel a  lehető legjobb megoldást választani magunk és az állat szempontjából is.

Sajnos ez nem mindig sikerül. Sokakat meggyőznek a hangzatos reklámok, pedig pont a legtöbbet reklámozott tápok hagynak a legtöbb kivetnivalót az állat egészsége szempontjából.

Ezért is fordul elő, hogy napjainkban egyre több kutya szenved allergiától, szőr és bőrbetegségektől, emésztési és ízületi problémáktól.  

Allergia, táplálék intolerancia, élesztőgomba fertőzöttség, szivárgó bél járvány.

Az allergia tagadhatatlanul modernkori sajátosság, amely sajnos nemcsak a  kész kutyaeledelek elterjedésével párhuzamosan kezdett rohamosan elterjedni, de a tápanyaghiányos élelmiszerek és a bevitt méreganyagok is nagy szerepet játszottak a betegség elterjedésében. A kullancsriasztók, gyógyszerek és arra érzékenyeknél a védőoltások is okozhatják az immunrendszer kibillenését.

Allergia:

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, amikor az amúgy egészségre nem káros, azt nem veszélyeztető fehérjéket is betolakodóként kezeli és megtámadja. Extrém esetben az immunrendszer a test saját sejtjeit is megtámadja, ekkor beszélünk autoimmun betegségekről.

Tünetei: 

  • fülek és/vagy szemek váladékozása
  • emésztési problémák
  • a farok környékének rágása
  • bőrviszketés
  • a bőr, mancsok rágása, nyalogatása
  • a bőr vörös vagy barnás elszíneződése
  • fülgyulladás, fülviszketés

A táplálék intolerancia:

Az étel intolerancia krónikus állapot, amely hosszú hónapok, néha évek alatt alakul ki, ha az intoleranciát okozó ételt a kutya folyamatosan kapja. Itt nem az immunrendszer válaszreakciójáról van szó, mint az allergiánál, hanem emésztési problémákról, azaz a szervezet nem tud bizonyos alapanyagokat megemészteni.

Tünetei:

  • hányás, hasmenés / ez allergiánál nincs/
  • krónikus vakarózás.
  • bélkorgás, böfögés, gázos belek.
  • krónikus fülgyulladás.
  • a láb gombás fertőzése, a mancs gyakori rágása.
  • a bőr kipirosodása, gyulladása.
  • a nyálban és a székletben IgA és IgM antitestek jelennek meg, melyek vérvétellel kimutathatók.
  • bűzmirigy problémák

Élesztőgombás fertőzöttség

Az élesztőgombás fertőzés tünetei nagyban hasonlítanak az allergiás hátterű tünetekhez. Elkülönítésükben segítség lehet, hogy a gombák a meleg idő beköszöntével kezdenek el szaporodni, tél közeledtével pedig mérséklődnek. Kedvelik a nedves, meleg helyeket, bőrtünetei jellemzően a füleken, hónaljban, végbél tájékán, az ujjak és talppárnák között, a pofa ráncaiban, bőrredőkben jelennek meg.

Tünetei:

  • Apró fekete pöttyök a hason. 
  • A mancs rágása, nyalogatása.
  • A talp szőrzet vöröses-barnás elszíneződése.
  • Olajos tapintású, édeskés-kellemetlen szagú szőrzet 
  • Erősen korpás bőr.
  • Gyakori vakarózás.
  • A fül gyakori vakarása vagy a fej rázása.
  • A fülek kipirosodása, sárgás felrakódások, barna, viaszos váladék.
  • Szőrvesztés a farkon és a háton.
  • A szőrrel nem fedett helyeken a bőr megvastagodása és feketés elszíneződése.
  • A tünetek ciklikus megjelenése; tavasszal kezdődik, őszre mérséklődnek a tünetek. Emiatt összetéveszthető a szezonális pollen allergiával.

Áteresztő bélfal: az új járvány

Ha a rossz baktériumot hagyjuk elszaporodni, az áteresztő bélfalat okoz. Az áteresztő bélfal az aminek hangzik – lyukak alakulnak ki a kutyád bélfalán mely lehetővé teszi a béltartalom átszivárgását a véráramba.

A bélfal belseje, amit nyálkahártya véd, irritálódik és begyullad, dysbiozis alakul ki. A bélfal sejtjeinek gyulladása az enterocytis. Amikor ez megtörténik baktériumok, gombák és emésztetlen ételeket kezd átereszteni a véráramba.

Tünetei:

  • ízületi fájdalom
  • pajzsmirigy betegség
  • idegrendszeri és szembetegség
  • gyulladásos betegség
  • összeeső légcső és gége bénulás
  • máj, epehólyag és hasnyálmirigy rendellenességek
  • viselkedési zavarok ( a kutyák bélrendszere és az agya valójában a belső elválasztású / endokrin/ rendszeren keresztül kommunikál)
  • rák

Az orvosok nagyon nehéz helyzetben vannak, amikor a tünetek alapján próbálják diagnosztizálni a problémák igazi okát.  Jelenleg szinte az összes felsorolt betegséget allergiaként kezelik. Allergia teszteket is készíthetünk, de sok  orvos nem hisz benne, mert nem ad pontos eredményt. Főként antibiotikumos, antihisztaminos vagy szteroidos kezelések ismertek. Kiegészítésként hipoallergén tápot, fürdetőt és kenőcsöket szoktak javasolni.

Pedig a probléma megoldása, a jó egészség a belekben kezdődik. Lehet hallottad már, hogy az immunrendszer 70%-a belekben van. Az immunrendszer állapota ettől függ. Az ásványi és nyomelem  hiány a hormonháztartásra is hat, a felhalmozódott toxinok,  a gyulladások, az antibiotikum maradványok a húsban, az alkalmazott gyógyszerek és egyes tápok összetevői szervezetben tönkreteszik az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusokat

Ha a belek mikroorganizmusa nem egészséges, akkor az állat  sem lesz az. Ezért a legtöbb allergiás gyógyszer, diéta és kezelés nem működik hosszú távon – ezek károsítják a mikroorganizmusok finom egyensúlyát, ami nagyobb valószínűséggel okoz allergiát vagy autoimmun betegségeket.

Mikroorganizmusok legfontosabb funkciói.

A  mikroorganizmusoknak,  baktériumainak van néhány fontos funkciója a kedvenceink  életében.

  • Segítik a fontos tápanyagok előállítását. Pl.: A baktérium az állatok beleiben felelős a K vitamin és a legtöbb B vitamin előállításáért.
  • Segítik a tápanyagok felszívódását. A bél baktériumai segítik a vitaminok és a mikro tápanyagok felszívódását, melyek fontosak a kedvencek  egészségéhez.
  • Szabályozzák az immunrendszert. A T sejtek nagyon fontos részei az immunrendszernek, tudják növelni vagy csökkenteni a gyulladást a testben. Mikor még kölyökkutya például, a mikroorganizmus baktériumai segítik szállítani a T sejteket a különböző jó és rossz baktériumok között. Ezzel készítik fel az immunrendszert a jövőre.
  • Erősíti a bélfalat. A baktérium zsírsavat termel, hogy erősítse a bélfalat. 

Ha a baktérium csoport kiszabadul az irányítás alól, akkor a saját túlélése érdekében megtámadja a kutya testét. Ekkor a kutya egészsége károsodni fog.

A finom egyensúly

Kétféle baktérium van a kutyád mikroorganizmusában, a jó és a rossz. Az egyensúly a legfontosabb, ezen baktériumok között – mely könnyen megzavarható.

A mikroorganizmusok károsodásának 6 oka.

1.: Antibiotikumok.

Az a probléma az antibiotikumokkal hogy válogatás nélkül elpusztítja a jó és a rossz baktériumot is. Ez nemcsak megzavarja az egyensúlyt, hanem kitörölhet egy teljes csoportot, csak az ellenálló baktériumok maradnak, melyek növekednek és szaporodnak. Még akkor is , ha előtte soha nem szedett antibiotikumot a kutyád, ha olyan eledelt fogyasztott mint antibiotikummal kezelt marhát vagy csirkét, ezek átadják a kutyádnak.

2.: NSAID ( Nem szteroidos gyógyszerek) és vegyi anyagok

Ezek mind gátolják a jó baktériumok növekedését.

3.: Szteroidok

Sok fontos bélfunkciót gátolnak a szteroidok, elnyomják az immunrendszert és oda vezet, hogy elszaporodik a rossz baktérium.

4.: Védőoltások

Rombolja az immunrendszert és gátolja a jó baktériumok növekedését.

5.: Stressz

Ha a kutyád több órát egyedül van vagy más krónikus stresszoroktól szenved, az megbontja a mikroorganizmus egyensúlyát.

6.: Diéta

A feldolgozott vagy magas szénhidrát tartalmú ételeket fogyasztó kutyáknak ( és a piacon minden termék magas szénhidrát tartalmú) kiegyensúlyozatlan bélflórát okoz. A szénhidrátokat, különösen a magas glikémiás terheléssel rendelkezőket, a rossz baktériumok részesítik előnyben. A gabonák és a szénhidrátok az oka a gombák és az élesztők növekedésének. Tejtermékek, a géntechnológiával módosított élelmiszerek (GMO), tartósítószerek, színezőanyagok és a klórozott víz károsítják a mikroorganizmust.

Mikor a mikroorganizmus baktériumai kiegyensúlyozatlanná válik, azt dysbiosnak ( zavart életműködésnek) hívják. Ez a dysbiozis okozhatja vagy ronthatja az allergiát az áteresztő bélfalon keresztűl.

Hogyan kezeljük a problémát?

A 21. század egyik nagy kihívása ez. Az elmúlt években már nagyon sok embernél és így persze állattartónál is megnőtt az igény a természetes megoldásokra. Bár tisztában vannak az eledelek hiányosságaival, de igyekszenek boldog életet biztosítani a kedvencüknek. Érdemes is szelíd módszerrel kezdeni és úgy haladni a drasztikusabb beavatkozás felé, hogy ne romboljuk tovább az állat érzékeny egészségét. 

Mivel az  állati szervezet tápanyag ellátása, az immunrendszer működése nagymértékben függ az emésztőrendszer állapotától, az egyik erre irányuló kutatási irány a huminsavak lehetséges felhasználását vizsgálta, célozta meg. Ez egy természetes anyag, amelyet cégünk ebben a természetes  formában forgalmaz. Semmilyen káros hatást vagy kontraindikációt a tudomány  jelenleg nem ismer, teljes biztonsággal alkalmazható.

A huminsavak az emésztőrendszerbe kerülve többféle kedvező hatást fejtenek ki a szervezetre.

Ilyenek – amely hatásokat tudományosan igazoltak és amelyeket most már a saját tapasztalataink is alátámasztanak .

  • az emésztőrendszer pH-jára gyakorolt kedvező hatás, nevezetesen optimalizálja a bél pH-ját,
  • a bélflórára gyakorolt kedvező hatás – hatványkitevőkkel csökkenti a káros mikroorganizmusok számát az emésztőrendszerben, mindemellett  segíti a hasznos flóra kialakulását.
  • a bélflórát helyreállítja, ezáltal javul a felszívódás, csökken a méreganyagok szervezetbe jutása
  • Immunstimuláns hatása van, amelyet  részben közvetlenül a bél nyálkahártyára, részben a szervezet humorális védekezőképességére fejt ki. Igy pl. a humorális immunválasz megduplázódik.
  • Megköti a káros anyagokat, mint például nehézfémek, toxinok.
  • A szervezet mikro- és makroelem ellátásában is van szerepe. Maga az anyag szinte minden szükséges mikro- és makro elemet tartalmaz, ráadásul a szervezet számára könnyen felvehető, kelát formában.

A HUMAC Natur AFM több ponton hat a szervezetre, így kiegészítő terápiaként minden esetben javasolt.

A fenti hatások miatt több tisztázatlan allergia szerű tünetnél rendkívül hatásosan működik, hisz nem a tünetet kezeli, hanem a beleken keresztül a  szervezet öngyógyító folyamatait, regenerálódását indítja be.

Az immunrendszer a huminsav adás hatására megerősödik, de ez nem csak a fokozott – főleg humorális immun válasz – működést jelenti, hanem a helyes működést is. A szervezetben szinte minden enzim működéshez kötött. Az enzimek képződéséhez fontosak a mikro és makro elemek. Ezek mind megvannak a huminsavban, így ez is pótlódik, amennyiben hiánybetegség lenne az allergia,, vagy más allergia jellegű betegség oka.

A huminsav az emésztőrendszer állapotát a fiziológiás állapotához közelíti, segíti.

Így ha van egy “allergiás” kedvenc, azt kideríteni hogy mi az ok, néha szinte lehetetlen. Különböző anyagok önmagukban lehet hogy nem allergizálnak, de együtt, vagy a bomlástermékük együtt már igen. Ezért néha eredménytelen a vizsgálat, marad a tünetek csökkentése, legalább ne szenvedjen a kedvenc.

A huminsav a fentiek miatt megoldást jelent, mert egyszerre megköt –amit kell -, nyomelemeket pótol, segíti a szervezet saját működését.

Az eredmény egy kiegyensúlyozott kedvenc és egy boldog, elégedett gazdi.

Jó egészséget kívánunk mindenkinek!

Humac Hungary

Ezeket is érdekesnek találhatod

Konyhakész menük
Konyhakész menük
Napjainkban egyre népszerűbbek a konyhakész menük a kedvenceinknek. Lehet ez nyers, vagy főtt eledel. Jó hír, hogy a ...
Olvass tovább...
A táplálékallergia megjelenési formái
A táplálékallergia megjelenési formái
A természet sokszínűségét bizonyítja, hogy ahány kutya annyi féle tünetet okozhat a táplálékallergia, vagy a táplálék...
Olvass tovább...
Hidrolizált fehérjék
Hidrolizált fehérjék
Vajon hányan adnának a kedvencünknek vért, élelmiszeripari hulladékot, vagy állatorvosi elkobzott tetemet? Allergiá...
Olvass tovább...