Mire figyeljünk, ha új kölyökkutya érkezik a családba?

Mire figyeljünk, ha új kölyökkutya érkezik a családba?

Szeretnénk néhány tanácsot adni kezdő állattartóknak, mit és mire kell figyelni, ha új családtag érkezik.

Mikor megérlelődik bennetek a döntés, hogy állatot szeretnétek, érdemes kiválasztani több tenyésztőt vagy menhelyet. Informálódni és ha megy akár érdemes meg is látogatni őket. Ha megtörténik a szerelem, akkor pedig érdemes felkészülni a fogadására. Tenyésztőnél általában elő lehet jegyezni kölyköt, menhelynél pedig be kell tartani a menhely által megszabott protokollt.

Ezután érdemes ezeket a pontokat végig venni:

  • Kialakítani a helyét az otthonunkban, megvenni a játékait, edényeit.
  • A balesetveszélyes tárgyakat ( pl. elektromos vezeték) elpakolni olyan magasságba, ahol a jövevény nem éri el azokat.
  • Megvenni a menhely, egyesület, tenyésztő által etetett eledelt.
  • Kiválasztani a jövendő állatorvost, ha ez az első négylábú családtagunk.

Most már érkezhet a szőrös.

Az új helyén minimum 2 - 3 hétig célszerű az addig etetett táplálékot adni az állatunknak, amíg nem asszimilálódik az új környezeti hatásokhoz. Ez alól természetesen kivételt képez az allergia, egyéb eü probléma, amikor kedvencünk egészsége érdekében mielőbbi eledel váltás javasolt.

  • Eledel váltásnál 2% Humac-kal támogassuk meg az immunrendszert.

Aki tenyésztőtől vásárolt, ebből a szempontból előnyben van, nagy valószínűséggel tudnak másik eledelt javasolni, de sok egyesület is ad tanácsot a gazdiknak.

  • A junior eledelekben koncentráltabb a beltartalom, soknak magas a fehérje tartalma.
  • Az aktív növekedési időszak 4- 10 hónapos korig tart. A kutyánk ezen idő alatt éri el majdnem a kifejlett méretét. A közepes és nagytestű fajták kölykeinek ez alatt a néhány hónap alatt a testméretei többszörösére nőnek.
  • A magas fehérjetartalmú táptól hirtelen elnyúlhat a kutya, deformálódhat a csontozat és az ízületek is. Erre az időszakra érdemes egy alacsonyabb fehérjetartalmú eledelt választani, hogy elkerüljük az egészségtelenül gyors növekedést és testsúly gyarapodást. Az ízületek védelmére a kistestű fajták esetén is javaslunk egy megelőző ízületvédő készítményt.(ha tovább nem is, de legalább 4-10 hónapos korig)
  • A fogváltás alatt felejtsük el a kötélhúzást, a játékok szájból való cibálgatását. A kölykünk rágjon minél többet valami természetes rágcsálnivalót, ez gyorsítja a fogváltást és amellett, hogy erősödnek az izmok, a maradandó fogaknak is segít megfelelő pozícióba kerülni.
  • Az ízületi tokok két éves kor körül záródnak a közepes és nagytestű fajták esetében, addig célszerű vékonyabban tartani őket, hogy ne terheljük a fejlődésben lévő ízületeket.
  • Minden állat más és más, ultrahang alapján bizonyosodhatunk meg 100%- ig arról, hogy befejezte állatunk a növekedést és mehet rá súly.
  • Nagyon sok gazdinál látható, hogy az aktív növekedési időszakban is borzasztó magas fehérjetartalmú eledellel etetnek, illetve az állat testtömege is inkább a kifejlett egyedekre jellemző. Ez nagyon káros mind a csontozatra, mind az ízületekre. Adjunk időt a kölyöknek, hogy ne csak szép, hanem hosszú távon egészséges is legyen.

 

A Humac és a kölyök:

  • A Humac már elválasztástól adható és javasoljuk is, hisz az egészséges bélflóra kialakulása záloga az egészséges felnőtt állatnak. Jót tesz az immunrendszernek, a csontoknak, a szőrzetnek és a tápanyagok felszívódásának.
  • Oltás előtt, után 2 napig és aznap emeljétek fel a Humac adagot 2%-ra, könnyebben viseli a szervezete a vakcinázást.
  • Féreghajtós napon ne kapjon Humacot. Ez csak elővigyázatosság. Ha ez az állatorvosnál történne, inkább kérjétek el a féreghajtót és az oltás után 2 nappal adjátok be. Így nem terhelődik a kis bélflóra erőteljesen.
  • Injekció, külső élősködők elleni kezelés esetén a Humac nem befolyásolja annak hatását.
  • Szájon át beadott gyógyszereknél mindig előbb a gyógyszer menjen és csak 2 óra múlva a Humac.

Jó egészséget és szép életet kívánunk minden szőrös kis családtagnak!

Varga Tünde és a Humac

www.humac.hu

FB csoport:

https://www.facebook.com/groups/szeretemahumacot

 

Ezeket is érdekesnek találhatod

Konyhakész menük
Konyhakész menük
Napjainkban egyre népszerűbbek a konyhakész menük a kedvenceinknek. Lehet ez nyers, vagy főtt eledel. Jó hír, hogy a ...
Olvass tovább...
A táplálékallergia megjelenési formái
A táplálékallergia megjelenési formái
A természet sokszínűségét bizonyítja, hogy ahány kutya annyi féle tünetet okozhat a táplálékallergia, vagy a táplálék...
Olvass tovább...
Hidrolizált fehérjék
Hidrolizált fehérjék
Vajon hányan adnának a kedvencünknek vért, élelmiszeripari hulladékot, vagy állatorvosi elkobzott tetemet? Allergiá...
Olvass tovább...