Hidrolizált fehérjék

Hidrolizált fehérjék

Vajon hányan adnának a kedvencünknek vért, élelmiszeripari hulladékot, vagy állatorvosi elkobzott tetemet?

Allergiás állat etetésénél jól ismerik a gazdik a toll vagy szója hidrolizátumokat, mint az állatorvosok által ajánlott tápok fő összetevőjét.

A fehérjék az összes élő szervezet sejtjeinek fő építőkövei. Számos aminosavból állnak, és nagyon fontosak a test normális működéséhez. Nagy molekulatömegű vegyületek lévén viszont rosszul szívódhatnak fel.

Az ételallergia az élelmiszerekben található specifikus fehérjékre adott reakció. Ennek a reakciónak a kivédése érdekében hidrolizálják őket. A hidrolízis során a fehérjék peptidek-ké bomlanak le, mintha darabolnák a fehérje molekulát és így  már nem okoznak allergiás reakciókat.

Sav hidrolízis

Ennek a folyamatnak a lényege a nyersanyagok bizonyos savakkal történő feldolgozása.

Enzim hidrolízis

Hőkezelik, majd enzimeket kevernek hozzá, így ez hasonlít egy természetes emésztéshez.

A fehérje hidrolízist a következő esetekben alkalmazzák:

  • A fehérje felszívódásának felgyorsítása
  • Az allergiás reakciók csökkentése érdekében
  • Tiszta aminosav termeléshez

Fehérje-hidrolizátumok előállításánál nyersanyagaként bármilyen fehérje felhasználható, amelyek forrása a vér és alkotó komponensei, állatok és növények szövetei és szervei, tej- és élelmiszeripar hulladékai, állatorvosi elkobzások, a feldolgozás során nyert élelmiszerek, különböző állatok, madarak, halak, húsfeldolgozó üzemekből és ragasztó gyárakból származó hulladékok. 

Fehérje-hidrolizátumok gyógyászati, állatorvosi célú előállításához elsősorban állati eredetű fehérjéket használnak: vért, izomszövetet és belső szerveket, fehérje membránokat, valamint tejsavófehérjét.

A hidrolízis hátrányai között érdemes megjegyezni a hasznos baktériumok pusztulását, ezért ezt mesterségesen pótolják.

De minden állat egyedi érzékenységgel rendelkezik. Vajon a tápgyártó figyelembe veszi, hogy melyik állatnak mennyi hasznos baktériumra van szüksége? 

Az élelmiszeriparban a hidrolizálás azt jelenti, hogy nem megy kárba semmi. Nincs szemét, mert így eltüntethető minden maradék, amit amúgy meg kellene semmisíteni, ami plusz költséggel járna. 

Bár egy gazdi sem erre gondol, amikor meglátja a címkén a hidrolizált szót, mert a marketing elhiteti, hogy teljes értékű. De teljes értékű csak az lehet, ami természetes.

Az immunrendszer állapota 80%-ban a belek állapotától függ. Hasznos baktériumok nélkül ez nem lesz egészséges. Aztán csak kialakul valami, kis szőrhullás, allergia, bélgyulladás…

Kezdődnek a kezelések, de jelenleg sajnos még nem a komplex testet veszik figyelembe az alkalmazott terápiánál.  Allergiánál szteroid vagy antihisztaminos szerek, bél, bűzmirigy vagy fülgyulladásnál antibiotikum.

Talán csak szőrhullásra maradnak a természetes szerek, sörélesztő, lazacolaj, mert hát ez ugye nem akkora baj, csak kellemetlen? Pedig ez már jelzés, hogy valami készül…

Ezért ért el a Humac elég jelentős sikert akár kilátástalan helyzetekben is, mert komplexen kezel, a bélflórára hat, az emésztést, a méreganyag kivezetést segíti, még a hidrolizált fehérjénél is. Természetes módon tudja segíteni a hasznos bacik kialakulását, egyensúlyát. 

Pont ezért mi nemcsak beteg állatoknak javasoljuk, de megelőzésként minden állatnak. 

Bara Ildikó

Ezeket is érdekesnek találhatod

Mit figyelj a tápban a Humaccal ?
Mit figyelj a tápban a Humaccal ?
Mit figyelj a tápban, ha Humaccal segíted Kedvenced  immunrendszerét? A Humac organikus, tehát mindennel képes kö...
Olvass tovább...
Zora és az 50 km túra…
Zora és az 50 km túra…
Szerintem lehet abban valami, hogyha szereted, amit csinálsz, akkor kapsz mindig ötleteket, sokan sugallatnak, a művé...
Olvass tovább...
Ételintolerancia/hisztamin allergia
Ételintolerancia/hisztamin allergia
Az utóbbi években egyre erősebben megfigyelhető, hogy bizonyos ételek fogyasztása allergiás jellegű tüneteket válthat...
Olvass tovább...