Biztonságos házikedvenced eledele? II.

Biztonságos házikedvenced eledele? II.

A gazdik körültekintően foglalkoznak szőrös családtagjaik eledelével. Egy új kutatás eredményével szembesülhettünk, amely során kimutatásra kerültek parabénként ismert kémiai tartósítószerek kutyák és macskák eledelében, illetve az állatok vizeletmintájában. A kérdés természetesen egyértelmű: kell aggódniuk a gazdiknak?
A kutatók szerint talán kell, de pánikra semmi ok.
A parabéneket endokrinromboló vegyületeknek tekintik – mondta a tanulmány vezetőszerzője, Kurunthachalam Kannan. Ezen tartósítószerek befolyásolhatják a hormonokat, és káros hatással lehetnek a fejlődési és reproduktív rendszerre – magyarázta Kannan, aki a New York-i Egészségügyi Minisztérium környezeti és egészségtudományi osztályán dolgozik.
A tanulmány szerint azonban a parabének és melléktermékeik fellelhető szintje alacsony. Kannan hozzátette, hogy a parabének és metabolitjaik jelenlegi szintje a kutyákban és macskákban százszor, akár ezerszer is alacsonyabb, mint a megengedhető napi beviteli határérték. Ugyanakkor a biztonságosnak vélt szintek embereknél elvégzett kutatásokon alapulnak, az állatok ennél érzékenyebbek lehetnek.
A kutatók kiemelték, hogy a betegségek - mint a cukorbetegség, májbetegségek és pajzsmirigy problémák – összehasonlítva a kizárólag szabadban tartott állatokkal szemben elsősorban a lakásban élő állatok esetében növekednek.
Néhány tudós azt állapította meg, hogy az otthoni kémiai expozíció szerepet játszhat e betegségek kialakulásában. Kannan szerint azonban ezidáig egyetlen tanulmány sem erősítette meg, hogy káros hatással van a házikedvencekre a parabén-szennyezés. Ezen túlmenően, nincsenek speciális parabénekre vonatkozó szabályozások a háziállatoknál.

Az USA-nak van jelenleg a legnagyobb állatpopulációja Földünkön – állítja a tanulmány szerzője. Hozzátevőlegesen 1,5 kutya és 2 macska jut minden amerikai háztartásra. Az ott élő gazdik közel 67 billió dollárt költöttek állataikra 2016-ban, ennek pedig csak 42%-a teszi ki a megvásárolt eledeleket. A vegyi- és adalékanyagok, mint például az antioxidánsok csak abban az esetben adhatók hozzá a kedvtelésből tartott állatok eledeléhez, ha azokat általánosan biztonságosnak elismernek, vagy ha szigorú biztonsági felülvizsgálatokon estek át, mondja Dr. Robert Poppenga, aki a Californiai Egyetem Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági laboratórium állatorvosa.
Az élelmiszergyártók nem csak kénytelen-kelletlen adhatnak hozzá dolgokat az állati takarmányokhoz. Az Amerikai Takarmány-ellenőrzési Tisztviselők Szövetsége útmutatásokat dolgoz ki, hogy mi az, ami valóban szükséges az állatok eledelébe. A parabéneket az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége szabályozza, az FDA ezeket általában biztonságos tápanyagnak ítéli meg – tette hozzá Poppenga.
A tanulmány során a kutatók 23 kutyáknak való, 35 macskáknak szánt eledelt vásároltak Albany helyi üzleteiből. Ez összesen 23 különböző márkát ölelt fel beleértve nedves-, és száraztápokat. A tápok az Egyesült Államokból, Kanadából és Thaiföldről származtak. Kivétel nélkül tesztelve lettek parabénekre, illetve metabolitjaikra. A kutatók csoportja továbbá 30 kutya és 30 macska vizeletmintáját is megvizsgálta. A keresett anyagok jelen voltak mind az eledelek mind a minták estében, legjellemzőbb a „metil-parabén” volt.
Az is kiderült, hogy a száraztápok magasabb mennyiségben tartalmazzák a parabéneket, mint a nedvesek, és a macskák számára előállított eledelben több a fellelhető vegyület, mint a kutyákéban. Ennek ellenére azonban kimutatható, hogy a kutyák több parabént „fogyasztanak”, mint egérforgó társaik. Míg a macskák főként az eledelük által jutnak parabénekhez, a kutyák más forrásból származó parabénnel is találkozhatnak, ide sorolva például a gyógyszer-kiegészítőket és kozmetikumokat.
A kutatók szerint további tanulmányok elvégzésére van szükség, különösen arra irányulva, hogy ezek a vegyi anyagok okoznak-e valamilyen negatív egészségügyi hatást, hiszen nem teljesen egyértelműek, amit az eredmények jelentenek.
Azon gazdik, akik szeretnék elkerülni a parabénnel teli eledelt, Poppenga szerint léteznek alternatív lehetőségek, amelyek ezt nem tartalmazzák. Rengeteg különböző táp van a piacon jelenleg, talán fellelhető közülük teljesen természetes hozzávalókból készülő is. Az állatorvos valószínűsíti, hogy a hűtött eledeleket kevesebb vegyi anyaggal állítják elő.


A tanulmány online is elérhető a Környezettudomány és Technológia c. folyóiratban.


HealthDay News, 2018. Március 21.


Forrás:
https://pets.webmd.com/news/20180321/just-how-safe-is-your-pets-food?fbclid=IwAR0Mj7KmrPsvFzwZkgexUB6puS3Bdw3chrVnim4_sk-isJM6BlQhvl68irM#1

Ezeket is érdekesnek találhatod

Hidrolizált fehérjék
Hidrolizált fehérjék
Vajon hányan adnának a kedvencünknek vért, élelmiszeripari hulladékot, vagy állatorvosi elkobzott tetemet? Allergiá...
Olvass tovább...
Egészséges, természetes rágcsálni valók…
Egészséges, természetes rágcsálni valók…
Egészséges, természetes rágcsálni valók… Szájhigiénia szempontjából nagyon fontos, hogy kutyánk eleget rágjon, vala...
Olvass tovább...
Tápmustra 1.
Tápmustra 1.
Hipoallergén tápok… A kutyának, mint eredetileg vadászó állatnak, természetesen magas a fehérje igénye. Emellett sz...
Olvass tovább...